Herkennen, verwerken en mogelijkheden tot heling van cptss
In deze blog heb ik ernaar gestreefd om een blik te werpen op cptss (complexe posttraumatische stressstoornis) vanuit een holistische benadering. Met holistisch bedoel ik dat zowel lichaam, geest als ziel worden meegenomen. En dat ik zowel inzichten vanuit wetenschappelijke, hedendaagse studies meeneem als inzichten uit aloude wijsheden zoals het sjamanisme.
Gezien ik zelf jarenlang symptomen van cptss heb vertoond en zeer moeizaam gepaste hulp vond, ben ik diepgaand op zoek gegaan naar inzichten, methodieken, behandelingen voor heling van cptss. Er wordt wel eens beweerd dat heling van cptss onmogelijk is. Ik ben het daar niet mee eens. Waar ik het wel mee eens ben, dat is dat heling van cptss erg uitdagend kan zijn en dat wondes kunnen blijven. Zodra iemand bereid is én in staat is om de uitdaging voor diepgaande heling op een holistische manier aan te gaan, is er ontzettend veel mogelijk. Wondes blijven, maar kunnen helen. Een geheelde traumawond geeft veel minder triggers, zorgt voor veel minder stress en biedt mogelijkheden voor een rustiger leven.
Verwerven van autonomie
In deze blog staan heel wat richtlijnen opgesomd die kunnen helpen om richting te geven in de mogelijkheden die er voorhanden zijn qua ondersteuning bij heling van complex trauma. Belangrijk is hierbij dat je voor jezelf nagaat/invoelt wat resoneert met jou. Heling van complex trauma is erg individueel. Wat helpend is voor de een, kan het tegenovergestelde betekenen voor de ander. Er is geen ‘one size fits all’ en er is geen ‘quick fix’. Bij een gebeurtenis die zo overweldigend is dat ze traumatisch blijft, is er ons autonomie ontnomen. Een stuk van de heling bij complex trauma is opnieuw in eigen kracht komen, waarmee ik bedoel ‘opnieuw autonomie opbouwen’. Een zorgprofessional die gedegen kennis heeft van heling van complex trauma zal dan ook ten allen tijde jou zachtjes stimuleren om opnieuw autonomie te verwerven. Pas op voor zorgprofessionals die beweren dat zij beter weten dan jij zelf wat goed voor je is om verder te helen. Dé beste trauma expert ben je zelf 🤍
Wat betekent dat: een 'complexe posttraumatische stressstoornis', afgekort cptss?
Indien je vertrouwd bent met het landschap van de geestelijke gezondheidszorg ken je allicht de DSM (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders). De DSM wordt door een aantal wetenschappelijk geschoolde zorgprofessionals gezien als een soort van 'Bijbel'. Gelukkig komt er de laatste jaren steeds meer kritiek op dit logge, weinig menselijke academische instrument.
Wanneer mensen met mentale uitdagingen hulp zoeken, wordt vaak naar een verklaring gezocht bij diagnoses die terug te vinden zijn binnen deze DSM. Gezien cptss als diagnose niet voorkomt in de laatste versie van de DSM wordt deze diagnose eerder zelden gesteld, en dat terwijl cptss - helaas - vaak voorkomt.
Verschil tussen acuut en chronisch/complex trauma
Om te begrijpen wat cptss inhoudt, is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen acuut trauma en chronisch of complex trauma.
Acuut trauma ontstaat door een eenmalige gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het beleven van een natuurramp, een oorlog, een ongeval, een slecht begeleide medische ingreep, een verkrachting, ... Wanneer zo'n gebeurtenis erg overweldigend is en geen goede begeleiding en/of integratie van het voorval plaatsvindt, kan er ptss ontstaan, een post-traumatische stress-stoornis.
Chronisch trauma is - zoals de naam aangeeft - gecompliceerder. Bij chronisch trauma is er sprake van meervoudige en/of langdurige ingrijpende gebeurtenissen. Vormen van chronisch trauma kunnen zijn: ontwikkelingstrauma, hechtingstrauma, seksueel trauma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kind dat opgroeit binnen een zwaar disfunctioneel gezin, een kind dat zwaar gepest wordt, een kind dat (meermaals) verkracht is (al dan niet door een bekende), een kind waarvan de ouders emotioneel onbeschikbaar zijn, een kind dat opgroeit met een verslaafde ouder, een kind dat opgroeit tussen geweld, een kind dat opgroeit bij (een) psychisch zieke ouder(s), een kind wiens karakter niet geaccepteerd wordt, een kind dat zichzelf niet ten volle mag ontplooien.
De laatste jaren komt er vanuit de US steeds meer aandacht voor ACEs. ACE staat voor Adverse Childhood Experience. In het Nederlands vrij vertaald als een ingrijpende ervaring in de (vroege) kindertijd. Helaas komen ACEs zelden alleen voor. Kinderen die opgroeien in disfunctionele omstandigheden krijgen vaak te maken met een combinatie van ingrijpende ervaringen. Indien dit gebeurt en er een opeenstapeling is van verschillende types trauma spreken we van complex trauma.
Toxische stress die omslaat in traumatische stress
Afhankelijk van de context, van de ernst van de feiten, van de begeleiding én van het karakter van het kind kan opgroeien met ACEs chronische stress opleveren bij een kind. Wanneer zo'n chronische stress niet (h)erkend wordt, niet behandeld wordt, kan deze chronische stress omslaan in toxische ~ traumatische stress. In deze blog kan je meer lezen omtrent toxische stress en de baanbrekende ACE-study van Dr. Vincent Felitti.
Een filmpje dat weergeeft wat de impact van ingrijpende gebeurtenissen bij kinderen (ACEs) kan zijn, is het filmpje van Nadine Burke Harris: je kan dit filmpje hier bekijken via You Tube.
Onbehandelde traumatische stress kan uitmonden in cptss
Wanneer traumatische stress onbehandeld blijft, kan dit uitmonden in cptss. Gezien cptss niet als diagnose voorkomt in de huidige DSM, worden er vaak foutieve diagnoses opgesteld bij mensen die kampen met een complexe posttraumatische stressstoornis.
Niet zozeer uit onwil, maar eerder uit onbewustheid, uit onwetendheid. Er blijkt nog maar beperkte bewustwording te zijn in België en Nederland omtrent de effecten van types trauma als existentieel trauma, ontwikkelingstrauma, geboortetrauma, hechtingstrauma, symbiosetrauma, zielstrauma. Allen types van trauma die aanleiding kunnen geven tot cptss.
Verschillen in symptomen en behandeling tussen ptss en cptss
Terwijl ptss vaak gekenmerkt wordt door angstaanvallen, flashbacks en agressief gedrag, zijn de kenmerken van cptss vaak complexer en langduriger. Het behandelen van cptss vereist dan ook een andere aanpak dan het behandelen van ptss. Het behandelen van cptss vereist in mijn visie een holistische aanpak, een aanpak waarbij zowel lichaam, geest en ziel mee in beschouwing worden genomen. Een aanpak waarbij wetenschappelijke methodes en methodes uit aloude wijsheden mooi verenigd worden. Ik kan uit eigen ervaring meegeven dat er mirakeltjes kunnen ontstaan wanneer wetenschap en aloude kennis elkaar vinden.
Wat kunnen kenmerken zijn van een persoon die kampt met cptss?
Onderstaand vind je een opsomming van mogelijke symptomen van cptss. Hierbij wil ik de kanttekening maken dat deze opsomming niet dient om zelf een diagnose te gaan stellen. Het is een richtlijn.
Symptomen die vaak voorkomen bij cptss zijn:
* laag zelfbeeld
* onverklaarbaar laag energiepeil
* wisselend energiepeil
* wisselende stemmingen
* moeilijkheden in het aangaan van relaties
* wantrouwen ten opzichte van anderen
* isolement van anderen
* burn-out; moeilijkheden op het werk
* moeilijk kunnen omgaan met autoriteit (dit komt vaak voor wanneer er sprake is geweest van seksueel misbruik)
* hyper-arousal - snel overweldigd zijn
* hypo-arousal - verdoofd zijn
* derealisatie, niet in contact staan met de realiteit, met in het nu zijn
* depersonalisatie, bijvoorbeeld het lijkt alsof bepaalde lichaamsdelen los van elkaar staan
* dissociatie, het lijkt alsof je jezelf vanop een afstand ziet, je voelt je niet aanwezig in je lichaam
* vermijden van bepaalde plaatsen en/of personen
* ervan overtuigd zijn dat de wereld een onveilige plaats is
* concentratiestoornissen
* moeilijkheden met slapen
* altijd op je hoede zijn
* rusteloosheid
* angstgevoelens
* snel schrikken
* duizeligheid
* misselijkheid
* ervan overtuigd zijn voor het ongeluk geboren te zijn
* suicidale gedachten
* het leven geen richting kunnen geven
* moeilijkheden met focus
* moeite met het reguleren van emoties
* gevoelens van eenzaamheid
* twijfelen aan de reden van het bestaan
* dissociatieve amnesie (de gebeurtenissen zijn uit het bewuste geheugen verdwenen)
Dit laatste komt vaak voor wanneer de gebeurtenissen zo ingrijpend en zo veelvuldig waren dat het kind tijdens de feiten is gaan dissociëren (een vorm van uit het lichaam treden). Zo blijkt dissociatieve amnesie vaak voor te komen bij verhalen van (langdurig) seksueel misbruik op jonge leeftijd. Indien je meer wil lezen over dissociatieve amnesie kan ik je deze blog aanbevelen: dissociatieve amnesie & Stockholmsyndroom na incest
Symptoombestrijding in plaats van de oorzaak aan te pakken
Zoals ik eerder al schreef, wordt er meermaals een foutieve, onvolledige of ongepaste diagnose gesteld wanneer iemand met cptss aanklopt bij de reguliere gezondheidszorg.
In de huidige reguliere gezondheidszorg bestaat er een tendens om aan symptoombestrijding te doen in plaats van te zoeken naar de oorzaak van de klachten. Slaapklachten worden 'opgelost' met slaappillen, depressieve klachten worden 'opgelost' met anti-depressiva, en ga zo maar door. Of er wordt doodleuk gezegd: 'Leer er maar mee leven'. Erg jammer, zo'n 'diagnose'. Zo ontneem je een patiënt of cliënt alle hoop op herstel.
Verslavingen, eetstoornissen, burn-out, ongepast gedrag, lichamelijke klachten ten gevolge van onbehandeld chronisch trauma
Hetzelfde geldt voor het behandelen van allerlei soorten gedrag. Denk hierbij aan verslavingsgedrag, aan eetstoornissen, aan dwangmatig gedrag, aan agressief gedrag, aan ongepast gedrag. Heel vaak ligt onverwerkt chronisch trauma aan de grondslag van verslavingen, eetstoornissen, ongepast gedrag.
Ook bij het behandelen van deze verslavingen, gedragsproblemen of eetproblematieken geldt: doe niet aan symptoombestrijding. Met andere woorden: focus niet alleen op de verslaving of op het gedrag maar doe onderzoek naar de oorzaak van dit gedrag, van deze verslaving.
Verder wijzen onderzoeken steeds meer uit dat onverwerkt chronisch trauma de oorzaak kan zijn van 'onverklaarbare' ziektes. Traumatische/toxische stress kan een zogenaamd ‘trauma body’ creëren. De toxische stress veroorzaakt door onverwerkt trauma kan letterlijk in elke vezel van het lichaam gaan zitten. Denk hierbij aan ziektes als cvs, fybromyalgie, bepaalde vormen van kanker, multiple sclerose, PDS (prikkelbare darm). Hierbij een nuancering: niet enkel onverwerkt chronisch trauma ligt aan de grondslag van deze ziektes. Onze huidige stresserende hedendaagse Westerse maatschappij én allerhande toxines in onze leefomgeving kunnen hierin ook een cruciale rol spelen.
Persoonlijke ervaring met Brainspotting bij heling van cptss in combinatie met neurodiversiteit & dissociatieve amnesie
Ik heb weldoordacht overwogen of ik dit stukje tekst hier ging neerschrijven. Het gaat immers om mijn persoonlijke ervaring met Brainspotting en ik wil geen veralgemeningen maken. Ik heb besloten om het wel neer te schrijven omdat ik van mening ben dat lezers mogen weten dat bepaalde methodes om trauma te helen contra-indicatief kunnen zijn voor bepaalde mensen.
In 2021 kwam de techniek ~ methodiek van Brainspotting op mijn pad. Brainspotting wordt soms het moderne zusje van EMDR genoemd. EMDR is een methode die vaak wordt ingezet bij mensen die kampen met onverwerkt trauma. Ik ben gaan onderzoeken ~ evalueren of Brainspotting ondersteunend kan werken bij mensen die symptomen vertonen van cptss én die zich herkennen in neurodiversiteit (hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, autisme, ad(h)d).
Om uit te testen of Brainspotting effectief helend ~ ondersteunend kan werken bij hoogbegaafde mensen heb ik de proef op de som voor mezelf genomen door zelf sessies te volgen en de opleiding Fase I te gaan volgen. Mijn eerste sessie Brainspotting had tot resultaat dat mijn symptomen van dissociatie verminderden én dat er verdere emotionele heling plaats vond. Dat laatste kwam naar mijn gevoel vooral tot stand door de houding van de therapeute in kwestie. Het tijdelijk verminderen van de dissociatie is allicht tot stand gekomen door de houding van de therapeut, door de techniek van de Brainspotting in combinatie met het gegeven dat ik intussen jarenlang ervaring heb met het omgaan met traumaheling en vertrouwd ben met allerhande technieken die dissociatie kunnen verminderen.
De opleiding Brainspotting fase I heb ik afgerond in februari 2022. Ik ben hierbij tot de vaststelling gekomen dat Brainspotting niet altijd is aangewezen bij ernstige symptomen van cptss, bij (een verleden van) dissociatieve amnesie al dan niet in combinatie met neurodiversiteit. Zelf kwam ik tijdens de oefensessies telkens weer terecht in traumatische herinneringen. Het probleem was dat de traumatische herinneringen niet altijd wegzakten en dat ik uren na de oefensessies nog in een traumatische energie bleef hangen. Dat zelfde hoor ik soms ook van mensen na EMDR-sessies.
Allicht kan Brainspotting waardevolle resultaten opleveren bij ptss ~ bij acuut trauma (trauma met de grote T zoals dat heet). Ik ben er echter niet van overtuigd dat Brainspotting dé meest aangewezen methode is bij heling van cptss (trauma met de kleine t). In die optiek kan je Brainspotting enigszins vergelijken met EMDR (Brainspotting is een afgeleide van EMDR). Ik heb al vaker vernomen van neurodiverse cliënten dat EMDR erg heftig was voor hen. Ook hier de kanttekening: de individuele aard, omgevingsfactoren en voorgeschiedenis van de cliënt zijn cruciaal.
Wat heling van cptss bij neurodiversiteit betreft geef ik graag het volgende mee: mensen die zich herkennen in neurodiversiteit én mensen die chronische, traumatische ervaringen hebben beleefd, hebben een brein dat anders gestructureerd is. Prikkels/ervaringen/emoties/herinneringen komen vaak veel sterker binnen bij neurodiverse mensen dan bij mensen die eerder neurotypisch zijn. Het gegeven van andere breinstructuur/sterke intensiteit bij neurodiversiteit gecombineerd met het gegeven dat traumatische ervaringen eveneens de structuur van het brein veranderen, maakt dat het voor neurodivergente mensen met symptomen van cptss goed uitkijken ~ invoelen is welke (brainbased-)methodes resoneren met hen én welke hulpverlener resoneert. Het is belangrijk dat er zorgvuldig te werk wordt gegaan.
Wat ik verder wil toevoegen dat is dat ik decennialang te kampen heb gehad met dissociatieve amnesie (door extreme dissociatie zijn herinneringen van het bewuste naar het onbewuste geheugen verschoven). Extreme dissociatie was mijn overlevingsmechanisme. Dat betekent dat ik erg voorzichtig dien te zijn met methodes van traumaheling, met teruggaan naar de traumatische herinneringen. Teruggaan naar die gebeurtenissen ~ ze opnieuw opwekken, kan voor mezelf hertraumatiserend werken. Op zich is dat logisch. Dat is iets wat sjamanen al eeuwenlang weten. Sjamanen ~ shamanic healers raden mensen die zij begeleiden af om continu terug te gaan naar het verleden. Er kan immers in die traumatische energie blijven gehangen worden.
Maar nogmaals: ieder persoon is anders, ieders ervaringen zijn anders, ieders overlevingsmechanismes zijn anders. Ik benadruk dit hier nog eens extra omdat ik vaak kritiek krijg wanneer ik mijn bevindingen over Brainspotting of EMDR deel. Soms worden methodes als een soort van ‘Heilige Graal’ gezien waaraan niet geraakt mag worden. Wat mij betreft gaat het hier al mis: bepaalde methodes op een voetstuk zetten. Laat ons maar rustig in het gezonde midden blijven.
Medicatie, MDMA, psychedelische planten en brouwsels als remedie voor cptss
Farmaceutische medicatie kan ongetwijfeld nuttig zijn om de scherpe randjes van de symptomen van cptss af te halen. Deze medicatie kan symptomen verzachten, maar zal het trauma zelf nier oplossen. Tot nader order bestaat er geen medicijn dat complex trauma oplost. Bovendien bestaat de kans dat medicatie de mogelijkheid ontneemt om trauma diepgaand te helen. Om trauma diepgaand te helen, dient er namelijk naar de oorzaak gegaan te worden. Medicatie is symptoombestrijding, het neemt de oorzaak van de klachten niet weg.
Er worden momenteel de laatste jaren steeds meer testen gedaan naar het behandelen van cptss via middelen zoals MDMA (XTC). Volgens sommige onderzoekers zijn de eerste resultaten veelbelovend.
Een andere test is het inzetten van psychedelische planten ~ brouwsels zoals Ayahuasca. Traumadeskundige Gabor Maté is grote voorstander van deze methode. Ik ben het niet eens met Gabor. Ayahuasca kan veel ellende veroorzaken, en dan vooral wanneer iemand al psychosegevoelig is en/of gevoelig is voor dissociatie. Binnen het mengsel van Ayahuasca zit een liaan. Wat doet een liaan? Die slingert boven de grond. Als mensen de neiging hebben om te ‘zweven’, te ‘slingeren’, dan is er geen brouwsel op basis van een slingerende liaan nodig, maar een middel met een grondend karakter.
Ik heb tussen 2019 en 2024 heel wat mensen in mijn praktijk gesproken of begeleid die in een psychose terecht waren gekomen na een sessie Ayahuasca. Sommigen zaten nog in de psychose als ze mijn praktijk bereikten. Soms kreeg ik hen uit de psychose, soms ook niet. Ik heb schrijnende taferelen gezien…
En dan nog dit: in traditionele sjamanistische culturen die vertrouwd zijn met het inzetten van Ayahuasca, is het de sjamaan die Ayahuasca drinkt en vervolgens een helend lied zingt. Gezien Westerlingen dit maar ‘flauw’ vonden, het zingen van een lied door iemand anders, zijn ze zelf gaan experimenteren met het innemen van Ayahuasca. Zo is dat nooit bedoeld. Het getuigt van disrespect voor de traditie en van hoogmoed bij de Westerlingen.
Er zijn overigens andere middelen op basis van planten, bloemen, bomen of paddenstoelen die kunnen ondersteunen bij heling. Middelen die zachter en minder ingrijpend zijn. Daar ben ik grote voorstander van. Deze middelen zijn meer gematigd. Ook hier: er is geen ‘one size fits all’. Het is aan ieder individu - onder begeleiding - om na te gaan welke natuurlijk middelen kunnen ingezet worden ter ondersteuning. Zelf gebruik ik dagelijks vibrationele bloemen-, planten- en bomenenergie. Niet-psychedelisch. En ik werk graag met cacao. Maar nogmaals: dat is persoonlijk.
Heling dankzij gezonde en verbindende relaties
Een van de meest waardevolle methodes voor het helen van chronisch en complex trauma zijn het aangaan van verbindende relaties. Ontwikkelingstrauma is ontstaan in ongezonde, disfunctionele relaties. Gezonde en verbindende relaties fungeren als tegengif. Meer hierover kan je lezen in de blog ‘Gebalanceerde relaties als tegengif voor toxische stress’
En dit is meteen een uitdaging: getroffenen van chronisch en complex trauma zijn vaak erg wantrouwig naar anderen toe. Ze hebben veel moeite met vertrouwen stellen in andere mensen.
Wanneer een getroffene van cptss bovendien meerdere kenmerken van hoogbegaafdheid vertoont, kan er een sterke neiging ontstaan om alles alleen en alles cognitief op te lossen. Ik spreek hier uit persoonlijke ervaring. Ik heb zelf ook lange tijd gedacht dat ik mijn complex trauma alleen en met kennis kon oplossen. Zo werkt het echter niet. Cptss alleen oplossen gaat niet. Cptss alleen via kennis oplossen, werkt ook niet. Dat gezegd zijnde, kan er wel veel zelf en heeft kennis mij ontegensprekelijk geholpen in mijn helingsproces.
Trauma helen via lichaam, geest en ziel
In België en Nederland is er veel animo voor cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze vorm van therapie werkt cognitief en focust op gedragsverandering. Op zich is er niks mis met deze therapie ware het niet dat CGT alleen onvoldoende is om chronisch trauma te helen. Het werkt vooral op het mentale en het emotionele vlak. Bij deze vorm van therapie wordt er vooral gefocust op gedragsverandering.
Zoals eerder vermeld, zit chronisch trauma in elke vezel van ons lichaam, van onze geest en van onze ziel. Enkel inzetten op het mentale, op het cognitieve is dan ook niet voldoende. Alle levels dienen meegenomen te worden: mentaal, emotioneel, lichamelijk, energetisch en spiritueel. Dit laatste vooral naar zingeving toe.
Graag maak ik hierbij de kanttekening dat ik ervan overtuigd ben dat cognitieve gedragstherapie wel een mooie aanvulling kan zijn in het proces van heling van complex trauma.
Inzetten van het lichaam - Somatic Experiencing ~ Pilates ~ dans
Persoonlijk ben ik van mening dat lichaamsgerichte therapie, zoals bijvoorbeeld Somatic Experiencing, een naturalistische, holistische therapie ontwikkeld door Peter Levine waardevol kan zijn. Bij Somatic Experiencing wordt ook vaak het spirituele aspect mee in rekening genomen, in meer of mindere mate al naargelang de Somatic Experiencing Practitioner. Waar ik echter niet achter sta dat is de bewering die sommige practitioners doen 'het lichaam weet alles, het hoofd doet niet mee'. Dat klopt niet. Ons hoofd ~ ons brein is ook onderdeel van ons lichaam.
Het inzetten van het lichaam kan ook in de vorm van andere bewegingsmethodieken zoals bijvoorbeeld Pilates.
Dans kan erg bevrijdend werken. Het kan letterlijk het lichaam losmaken. Figuurlijk kan het ook emoties losweken. Waar ik bedenkingen bij heb, is bij de rage van ‘ecstatic dance’. Als we de neiging tot dissociatie hebben, lijkt het eerder aangewezen om een vorm van dans te kiezen die meer gegrond is.
Massages, al dan niet energetisch
Ik heb zelf ervaren hoe heilzaam bepaalde lichaamsmassages kunnen zijn. In het verleden waren massages niet aan mij besteed om de eenvoudige reden dat ik nog niet veilig genoeg in mijn eigen lichaam zat. Er lag nog teveel onverwerkt trauma in mijn lichaam opgeslagen.
Wanneer je een massage laat uitvoeren, is het belangrijk om zo'n massage te laten uitvoeren door iemand bij wie je je veilig voelt. Idealiter heeft degene die de massage uitvoert een basiskennis van trauma.
Volwassenen die zijn opgegroeid in uitdagende omstandigheden hebben vrijwel altijd een verstoorde relatie met het eigen lichaam. Massages zullen dan ook enkel heilzaam zijn wanneer er voldoende mate van veiligheid in het lichaam aanwezig is en wanneer degene die de massage geeft voldoende veilig aanvoelt.
Trauma healing via sjamanisme
Volgens de leer van het sjamanisme - en ik volg hun visie - is cptss niet zozeer een stoornis, maar een verliezen van de ziel. Sjamanen ~ energy healers kunnen rituelen uitvoeren die verloren stukken van de ziel terughalen. Zo kan bijvoorbeeld een 'soul retrieval' een erg krachtige manier zijn om stukken ziel die zijn afgesplitst tijdens traumatische omstandigheden weer terug te halen.
Je kan bij mezelf terecht voor een soul retrieval. Verdere informatie omtrent soul retrieval kan je hier vinden: Soul Retrieval bij symptomen van c-ptss
Wanneer ik mensen begeleid, focus ik mij ook steeds op hun energie en tune ik in op vragen als: 'Welke energie straalt de persoon uit?' 'Voelt het auraveld zuiver? 'Welke chakra's voelen uit balans?' 'Op welk vlak (mentaal, emotioneel, lichamelijk, spiritueel, energetisch) voelen er nog blokkades?'
Zo zal ik nooit een soul retrieval uitvoeren alvorens ik het energieveld van de cliënt heb gecheckt en - indien nodig - gereinigd.
Naar mijn mening is er momenteel binnen het Westerse sjamanisme soms onvoldoende aandacht voor 'vreemde energieën'. Vreemde energieën kunnen in verschillende vormen komen. Het kunnen energieën van overleden personen zijn (verwijderen via depossession) of het kunnen oneigenlijke energieën zijn in non-human form of van personen die nog leven (verwijderen via extraction).
Iemand die veel traumatische ervaringen heeft meegemaakt en/of zich herkent in hoogsensitiviteit~hoogbegaafdheid, is meer vatbaar voor het opnemen van vreemde energieën. Traumatische ervaringen kunnen verstoringen binnen het energieveld/aura veroorzaken. Indien er sprake is geweest van soul loss, dan zijn er gaten geslagen binnen het energieveld. Vreemde energieën kunnen een persoon/het auraveld 'binnendringen' via deze verstoringen/gaten. Indien er sprake is van zo'n vreemde energieën is het belangrijk dat deze verwijderd worden. Deze energieën horen immers niet thuis binnen het energieveld van een persoon. Zodra het energieveld voldoende zuiver is, kan er overgegaan worden tot het terugroepen van verloren zielsdelen (soul retrieval).
Indien het gaat om de energie van een overleden persoon die 'verloren' is gelopen in zijn/haar weg naar het Licht, kan deze energie compassievol begeleid wordt naar de wereld van het Licht. Het is niet de bedoeling dat de energie van een overleden persoon 'earthbound' blijft, op Aarde blijft hangen.
In het Engels heet het proces van het verwijderen van een energie van een overleden persoon 'Shamanic Depossession'. Waar er hier in het Westen stilaan meer bekendheid komt omtrent Ayahuasca en omtrent soul retrievals, is er nog maar weinig bekendheid omtrent het sjamanistische proces van 'depossession'. Bij een ritueel van 'depossession' wordt de energie van de overleden persoon op een compassievolle manier begeleid naar het Licht. Ik schrijf hier bewust 'compassievol'. Zo'n proces heeft niks te maken met het traumatische gegeven van exorcisme. Dat lost niks op. Wanneer een energie zo heftig/traumatisch wordt uitgedreven, gaat deze immers gewoon verder naar een andere ruimte/persoon. Dat heeft geen zin en is uiterst traumatisch voor zowel de 'gastheer' als voor de energie die eigenlijk gewoon op zoek is naar rust en balans, naar de juiste energetische plek.
Indien het gaat om een energie van een persoon die nog leeft of van energieën die bijvoorbeeld zijn ontstaan in het mentale lichaam (bijvoorbeeld door onzuivere, donkere gedachten) of emotionele lichaam (bijvoorbeeld door onverwerkt verdriet, onverwerkte emoties) dan heet het proces van het weghalen~transformeren van deze energie 'Extraction'.
Zelf heb ik mijn gave om oneigenlijke energieën op te sporen, versterkt. Ik kan het aanvoelen wanneer er een vreemde, oneigenlijke energie in het auraveld van een persoon resideert. Op een zachte, compassievolle manier kan ik een dergelijke energie uit het energetisch veld van de 'gastheer' halen. Hierin word ik telkens geassisteerd door allerhande energieën die de kracht bezitten om donker te transformeren naar Licht 🌟
Soms gebeurt het dat zo'n oneigenlijke energieën dieper geïntegreerd zijn. Zo'n energie hangt dan niet zozeer in iemands auraveld maar is door meerdere lagen (mentaal, emotioneel, spiritueel) gedrongen om vervolgens zich vast te hechten in het fysieke lichaam. Wanneer een oneigenlijke energie zich in het fysieke lichaam heeft genesteld, kost het meer moeite om deze te verwijderen. En dit omwille van de hogere densiteit van het fysieke lichaam. Het kost meer moeite, maar het kan. Een sjamaan ~ shamanic healer fungeert in dergelijke processen als een soort van doorgeefluik. Wij worden hierin gestuurd door helende, assisterende energieën zoals bijvoorbeeld helende aartsengelen. Aartsengelen kunnen via het energieveld doordringen tot bij de oneigenlijke energie die in het fysieke lichaam van de 'gastheer' zit. Bijkomende assistentie kunnen we ontvangen van helende guides uit de planten-, bloemen-, bomen- en (mythische) dierenwereld.
Samengevat kan je stellen dat een Soul Retrieval bij mensen die ernstig trauma hebben meegemaakt het meeste kans op slagen heeft indien:
🌟 het energieveld van de cliënt mooi zuiver is (na extraction ~ depossession indien nodig)
🌟 de healer een zuivere, respectvolle connectie heeft met zijn/haar guides & met zichzelf
🌟 er een compassievolle connectie bestaat tussen de energetische healer en de cliënt
🌟 de cliënt zich op zijn/haar gemak voelt bij de healer/binnen de ruimte zodat het zenuwstelsel zich in een gereguleerde staat bevindt
Indien je graag meer wil weten over Soul Retrieval kan het boek 'Soul Retrieval' van Sandra Ingerman een fijne aanbeveling zijn. Indien je meer wil lezen omtrent Shamanic Depossession kan het boek 'Shamanic Depossession' van Peter Salomone een aanrader zijn.
Trauma healing via een religie
Indien de religie individualiteit en autonomie stimuleert, kan het helend zijn. Het kan een houvast bieden. Belangrijk hierbij is goed alert blijven dat er geen sprake is van onderdrukking.
Zelf ervaar ik veel ondersteuning in de hulp van Jezus en Moeder Maria, op een manier die goed voelt voor mezelf.
Trauma healing via New Age
De huidige New Age beweging is alles behalve traumasensitief.
Systemisch werken via opstellingen
Verder zijn er ook heel wat waardevolle helingstechnieken die systemisch werken. Ook hier geldt: het is van cruciaal belang dat degene die het systemische werk verricht voldoende kennis heeft van chronisch/complex trauma. EN dat degene die het systemisch werk aanbiedt zijn of haar eigen trauma voldoende geheeld heeft. Zoniet bestaat er kans op projectie of erger nog op hertraumatisering.
Een techniek waar ik zelf erg van houdt omwille van het non-invasieve karakter, is het werken met opstellingen. Sinds 2021 ben ik opgeleid om deze techniek toe te passen. Ik pas technieken van opstellingen regelmatig toe op mezelf en hanteer het in mijn praktijk wanneer dat aangewezen voelt.
Het fijne aan het werken met opstellingen is dat het inzichten kan brengen, energetische blokkades in kaart brengt, energetische blokkades kan opheffen, energetische shifts kan ondersteunen én dat het op verschillende vlakken kan werken: emotioneel, lichamelijk, energetisch, spiritueel én mentaal.
Bij het werken met opstellingen wordt vaak geopperd dat het hoofd 'niet meedoet'. Die stelling ondersteun ik niet. In mijn visie doet het hoofd wel degelijk mee. Het hoofd hoeft in een opstelling echter niet de hoofdrol te spelen 😉
Vooral de taal van het lichaam en het aanvoelen van energie zijn hoofdrolspelers. Het hoofd mag figureren.
Kom beslagen ten ijs
Ik kan het niet genoeg benadrukken: zorg dat je goed geïnformeerd bent als je vermoedt dat je kampt met chronisch trauma en je wil hiervoor hulp inschakelen. Het is allerminst mijn bedoeling om paniek te zaaien. Ik kom echter zoveel gevallen van hertraumatisering in de professionele hulpverlening tegen dat ik het mijn menselijke plicht vind om dit hier te schrijven. Om die reden vind ik psycho-educatie zo waardevol.
Ik noem mezelf wel eens de wandelende trauma-encyclopedie. Ik hou van kennis vergaren. Ik snap graag het grotere geheel. Ik hou van top-down denken.
Het is niet nodig dat je trauma begrijpt vanuit het grote geheel tot in de kleinste details (tenzij je zo een beetje in elkaar steekt zoals mezelf). Een zekere basis van trauma-educatie kan ik wel eenieder aanraden om zo de meest passende begeleiding voor jezelf te selecteren.
Inschakelen van professionele hulp
Een beroep doen op gepaste, betrouwbare, compassievolle hulpverlening kan erg waardevol zijn op momenten dat je voelt dat je in een impasse zit.
Als je ervoor opteert om begeleiding in te schakelen, kan ik je aanraden om erop te letten dat de hulpverlener jou stimuleert in het dichter brengen naar je innerlijke wijsheid én die jouw autonomie respecteert. Zorgprofessionals die hun autoriteit willen laten gelden, die aan overdreven klantenbinding doen, die onvoldoende kennis hebben van chronische trauma, die hun eigen traumastukken onvoldoende verwerkt hebben, kunnen contra-productief werken.
Volg je intuïtie - tune in op je innerlijke wijsheid
Dit is misschien wel de meest belangrijke, maar tevens de meest uitdagende tip: volg je intuïtie - tune in op je innerlijke wijsheid. Jijzelf hebt alles in je om jezelf te helen van chronisch trauma. Indien er nog teveel traumastof, teveel toxische stress in je lichaam zit, kan je intuïtie ondergesneeuwd zitten en durf je misschien niet meer te vertrouwen op je innerlijke wijsheid.
Cptss is een gewone reactie op ongewone omstandigheden
Ik ben niet echt fan van de term cptss, en dan niet van de laatste 's'. Deze 's' staat 'stoornis'. Hoewel het gedrag en de ziektebeelden van een getroffene van chronisch en complex trauma ongewoon lijken en kenmerken van een stoornis kunnen hebben, is het een normale reactie op abnormale omstandigheden. In die zin vind ik de term 'stoornis' minder gepast. Tegelijkertijd schept het een kader waarin mensen herkenning kunnen vinden en van daaruit passende begeleiding kunnen zoeken.
Geef de hoop niet op
Graag wil ik deze blog eindigen met een positieve noot, en dat is deze: er zijn vele mogelijkheden naar herstel toe.
Ik weet uit eigen ervaring hoe zwaar het kan zijn om chronisch en complex trauma diepgaand te helen. Het is geen lineair proces. Het gaat met vallen en opstaan. Er kunnen echter altijd lichtpuntjes te bespeuren zijn 🌟Het is mijn wens dat deze blog jou hoop mag brengen. Hoop dat je erin durft te geloven dat verdere heling mogelijk is. Op jouw unieke manier en op jouw tempo 🕊️
Als je op de hoogte wil blijven
Als je graag meer over mijn proces en mijn visie op heling van complex trauma wil lezen, kan dat op deze website. Eind 2024 verschijnt mijn boek ‘Er is niks mis met jou’. Als je op de hoogte wenst te blijven hieromtrent, nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief.