De impact van kindermisbruik
Het onderzoek van Vincent Felitti ~ de ACE-study
De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gevoerd naar de effecten van ingrijpende ervaringen uit de kindertijd. Een van de meest baanbrekende studies hieromtrent zijn gevoerd door Vincent Felitti en Robert Anda, de zogeheten ACE-study. ACE staat voor Adverse Childhood Experiences (vrij vertaald: ingrijpende ervaringen uit de kindertijd).
Felitti ontdekte - eerder bij toeval - in zijn kliniek voor obesitas dat er een overduidelijk verband bestond tussen seksueel misbruik en overgewicht~eetverslaving~verstoorde eetpatronen. Na deze vaststelling wilde Felitti onderzoeken of er meerdere verbanden bestonden tussen ingrijpende ervaringen uit de kindertijd en latere negatieve effecten op volwassen leeftijd.
Felitti en Anda voerden een grootschalige enquête uit. Zo'n 17 000 Amerikanen namen deel aan het onderzoek. De groep ondervraagden was divers: zowel blank als zwart, zowel rijk als arm, zowel hoger als lager opgeleid, zowel mannen als vrouwen, ...
Er werd gevraagd naar onderstaande elementen uit de kindertijd:
Fysiek misbruik
Seksueel misbruik
Emotioneel misbruik
Fysieke verwaarlozing
Emotionele verwaarlozing
Huiselijk geweld
Verslaving bij een of beide ouders
Mentale ziekte bij een of beide ouders
Echtscheiding van de ouders
Ouder die in de gevangenis verbleef
De resultaten waren schokkend. Zo'n 40% van de Amerikanen gaven aan zich te herkennen in 2 of meer ACEs. Zo'n 12% gaf zelfs aan dat ze waren blootgesteld aan 4 of meer ACEs.
Naar aanleiding van dit grootschalige onderzoek zijn er steeds meer studies gevoerd naar het verband tussen de ACE-score van een persoon en lichamelijke en geestelijke ziektes op latere leeftijd. Ook hier komen uiterst schokkende resultaten naar voren.
Verband tussen ACE-score en lichamelijke, mentale, emotionele & spirituele gezondheid
Er is een overduidelijk verband. ACEs leiden tot chronische stress bij het getroffen kindje. Wanneer chronische stress geen uitweg vindt - meestal omdat er geen liefhebbende of luisterende ouder in de buurt is - slaat deze chronische stress om in toxische stress.
Toxische stress kan op zijn beurt aanleiding geven tot ziektes als fybromyalgie, auto-immuunziektes, hartziektes, darmklachten, mentale stoornissen, verstoorde emotieregulatie, bepaalde vormen van kanker, verhoogd risico op beroertes, inkorten van de levensverwachting. Een verhoogd risico op allerhande verslavingen en eetstoornissen. Existentiële crisissen.
Het goede nieuws is dat toxische stress te allen tijde uit het lichaam kan verwijderd worden. Het slechte nieuws is dat er hier geen magische pil voor bestaat. Wanneer de toxische stress reeds lang is opgeslagen in het lichaam zoals bijvoorbeeld bij een volwassene, dan is het geen sinecure om toxische stress te reduceren. De boodschap is dan ook om zoveel mogelijk preventief te werken. Door preventie kan voorkomen worden dat positieve stress & draaglijke stress bij een kind omslaan naar toxische stress. Het is door toxische stress dat allerhande klachten op latere leeftijd ontstaan. Meer hierover kan je lezen in de blog: ‘Gebalanceerde relaties als tegengif voor toxische stress'.
Helaas lopen er heden ten dage heel wat Vlamingen en Nederlanders rond met hoge, vaak onbehandelde ACE-scores. Onbehandeld omdat deze personen meestal symptoombehandeling krijgen. Ze krijgen medicatie of behandeling voor de symptomen die ze vertonen. Er wordt onvoldoende naar de oorzaak gekeken.
Behandelaars vinden het vaak makkelijker om symptomen te diagnosticeren en vervolgens medicatie voor te schrijven. Een holistische, diepgaande aanpak ontbreekt. Artsen kijken naar het lichaam. De geestelijke gezondheidszorg kijkt naar de geest. Dan rijzen de vragen: wie kijkt er holistisch? welke hulpverleners durven het aan om te vragen naar ingrijpende ervaringen tijdens de kindertijd? welke hulpverleners brengen zowel lichaam, geest als ziel in kaart?
Mijn persoonlijke ACE-score
Zelf heb ik een ACE-score van 7. Dat is hoog. Het is een understatement om te schrijven dat het niet evident was om geschikte hulpverlening te vinden op het ogenblik dat mijn lichaam mij in de steek begon te laten. Het heeft mij bloed, zweet, tranen en veel geld gekost. Maar bovenal heel veel zelfstudie, meestal in het Engels. In het Nederlandse taalgebied laat de kennis en beschikbaarheid aan informatie erg te wensen over.
Toen ik vervolgens op zoek ging naar verwerking van traumatische jeugdervaringen bij volwassenen die kenmerken van neurodiversiteit (voornamelijk hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit) vertonen, kwam ik helemaal van een kale reis terug. Dan maar zelf verbanden leggen en blijven op zoek gaan naar oplossingen. Mijn brein wil het grote geheel te snappen. Ik heb een holistische, allesomvattende omkadering nodig.
Ik heb mij voorgenomen om alle traumatische jeugdervaringen die ik heb meegemaakt zoveel mogelijk te transformeren naar kracht. Zoveel mogelijk. En ja, dat lukt. Stap voor stap. De ene dag al beter dan de andere. Tegelijkertijd ben ik er mij heel goed van bewust dat ik extra voorzichtig dien om te springen met mijn gezondheid. En dat zowel op fysiek, mentaal, emotioneel, seksueel als spiritueel vlak.
Mijn werk als ervaringsdeskundige
Het is mijn streven om alle kennis die ik vergaard heb te delen met mensen die zich herkennen in mijn verhaal. Ik werk als ervaringsdeskundige. Ervaring betekent dat ik vanuit eigen ervaring mee kan invoelen. Deskundige betekent dat ik mij heb bijgeschoold over de ervaringen die mij en zoveel anderen overkomen.
Informatiebronnen bij Sacred Balance
Het is mijn streven om op deze website informatie te delen omtrent heling van chronisch & complex trauma. In mijn boek 'Er is niks mis met jou' omschrijf ik mijn persoonlijke proces van heling van complex trauma én gelijkaardige processen van mensen die ik in mijn praktijk begeleid. Een realistisch beeld.
Schrijven kan er helend werken. Ik krijg vaak reacties van mensen dat hetgeen ik schrijf ook helend werkt voor hen. Een win-win situatie 🍀 Ik post regelmatig nieuwe blogs op deze website.
Op de Facebookpagina en Instagram van Sacred Balance deel ik regelmatig nieuwe inzichten.
Begeleiding bij Sacred Balance
Als je graag begeleiding door mezelf wenst, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan bij mij terecht voor individuele begeleiding, maar ook voor begeleiding in kleine, veilige groepjes. Het voordeel van samenkomen in groep is dat we van elkaar kunnen leren en elkaar collectief kunnen ondersteunen.
Mocht er op dit moment geen samenkomst tussen zitten die past voor jou, hou gerust deze website in de gaten. Het aanbod ter ondersteuning en begeleiding wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeftes die ik merk bij mensen die zich herkennen in de pijnlijke nasleep van het opgroeien binnen een disfunctioneel gezin. Je kan mij ook een mailtje sturen indien je wenst dat ik een infodag of een groepstraject organiseer omtrent een specifiek thema: inge@sacredbalance.be
Je staat er niet alleen voor 🍀